top of page
  • Foto van schrijverRob de Jong

Een sprankelende ontmoeting over beter worden . . .

. . . met Els van Noorduyn, de sportcoach die al vele sporters heeft begeleid op hun weg naar de top juist door zich NIET te richten op ‘beter worden’!! Wat kunnen we van haar inzichten over ‘beter worden’ leren in onze zoektocht naar ‘de kunst en kunde van ontknopen’?


De koffie is nog niet eens gebracht als we al geboeid met Els meekijken naar een simpel schetsje met twee cirkels. De kleine cirkel geeft onze ‘hoofd-intelligentie’ weer. Met die intelligentie kunnen we ons richten op doelen, plannen maken en problemen oplossen. De grote cirkel is onze ‘levens-intelligentie’. Hierin zit al onze kennis en ervaring, ons lijf, onze sociale inbedding en ook onze talenten en mogelijkheden. Deze intelligentie is oneindig veel groter en rijker dan onze ‘hoofd-intelligentie’ en ook nog eens veel sneller en sterker.


In het sprankelende gesprek dat volgt laat zij ons dit keer op keer ervaren. Terwijl zij rustig en ontspannen haar verhalen en ervaringen deelt kan ons hoofd het al snel niet meer bijbenen. In haar antwoorden kiest zij woorden, beelden en vormen die ongemerkt een appél doen op onze eigen levens-intelligentie. Intelligentie die wij daarbij ervaren als speels, licht, creatief en energie-gevend. Op een gegeven moment zijn we met z’n drieën zelfs een maf spel aan het doen met kopjes, schotels, lepeltjes en vorkjes. Gewoon midden in het restaurant, en wat een plezier hebben we!


Al pratend en spelend ontstaan beelden van zorg waar je als mens écht beter van wordt. Terwijl we het daar geen seconde over hadden gehad. ‘Maar hoe werkt dat dan?’ vraagt ons hoofd zodra het weer even de kans krijgt. Waarop Els vertelt dat dit aan het hoofd ook niet is uit te leggen, maar dat we er kennelijk zelfs in deze korte tijd al wel mee konden werken. Met haar organisatie ‘Tap2Top’ doet zij dit door de vraag van ‘beter worden’ weg te halen bij de ‘hoofd-intelligentie’ en ruimte te maken voor de ‘levens-intelligentie’. Niet als directe vraag, maar in positieve en speelse vormen die een appél doen op deze levens-intelligentie. Waarbij wij konden ervaren dat in die ruimte geen verklaringen of oplossingen opkomen, maar keuzes en handelingen: ‘Wat kun je nu doen vanuit die speelsheid en energie?’. Op deze manier werkt zij met topsporters en ook met teams en organisaties.


Nadat we Els hebben uitgezwaaid beseffen wij ons hoezeer deze ervaring herkenbaar is in alle situaties waarin wij mensen in onze dagelijkse praktijk écht beter zagen worden. Dat ging niet in de eerste plaats over de mate waarin klachten of beperkingen werden weggenomen. In plaats daarvan had het alles te maken met wat Els ons hier in dit restaurant opnieuw kon laten voelen en ervaren. Een andere zorg vraagt de kunst en kunde van taal, vormen en handelingsrepertoire die uitnodigend zijn voor de oneindige levens-intelligentie. Dit inspirerende gesprek heeft ons daartoe weer extra mogelijkheden aangereikt. Bedankt Els!! We kijken er naar uit om hier samen met jou in de dagelijkse zorgpraktijk mee aan de slag te gaan.


Dit is een Triple Zeven® mini-blog. Voor meer blogs en informatie over de kunst en kunde van ontknopen, ga naar onze website: www.triplezeven.nl

52 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page